Eekwal
Oude Willemsvaart
Museum de Fundatie
Sassenpoort
Plantagekerk
Oorlogsmonument
Watertoren
Alemlo's Kanaal
Pelserbrug
Café Het Beugeltje
Librije Hotel ‘Het Spinhuis’
Theater de Spiegel
Rode Torenplein
De Peperbus
De Grachten
De Zwolse Grachten rondom de binnenstad bestaan al meer dan 700 jaar. Hierdoor heeft de gracht en de gebouwen rondom de gracht een rijke geschiedenis. Varen door de grachten is daarmee niet alleen gezellig, maar ook leerzaam indien je interesse hebt in de geschiedenis van de stad Zwolle. In de loop der jaren zijn er veel extra grachten gegraven zoals de Willemsvaart in de 19e eeuw die de stadsgracht met de IJssel verbind.
Bezienswaardigheden
Eekwal
De Eekwal ligt op een van de bastions van de oude vestingwerken van Zwolle; per definitie een locatie met een rijke geschiedenis. De straat ontleent zijn naam aan de vroegere Eekmolen. Met deze molen werd eikenschors (‘eek’) vermalen en vervolgens aangelengd met water om het looizuur bevattende ‘run’ te maken, dat werd gebruikt voor het looien van leer. Voordat de huidige bebouwing er was, stond vrijwel dit hele gebied in het teken van het leerlooiersambacht. Er waren ooit 22 windmolens in en rond Zwolle. Nu zijn de passiebloem en de Windesheimmolens nog draaiende.
Willemsvaart
De Willemsvaart is een vaart in Zwolle die loopt van de binnenstad van Zwolle naar de rivier de IJssel. De vaart is tegenwoordig onderbroken en voor scheepvaart gesloten. De Willemsvaart werd geopend in 1819 door Berend Hendrik Bentinck tot Buckhorst, de toenmalige gouverneur van Overijssel. De aanleg was mogelijk door een belangrijke financiële bijdrage van Willem I, waaraan de vaart zijn naam dankt.
Nadat het Zwolle-IJsselkanaal in 1964 werd geopend, werd de Willemsvaart overbodig. Door het aanleggen van wegen en het veranderen van de inrichting is de Willemsvaart tegenwoordig enkel nog een afwateringskanaal.
Museum de Fundatie
Museum de Fundatie is gevestigd in een markant gebouw in Zwolle. Het pand is ontworpen door een Haagse architect (Eduard Louis) en is gebouwd tussen 1838 en 1841. Het heeft eerst dienst gedaan als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Provinciale Planologische Dienst. In 2004 werd het pand omgebouwd tot een volwaardig museumgebouw. In 2013 is het museum na een verbouwing van 2 jaar weer open gegaan met een grote uitbreiding op het dak, genaamd “de Wolk” Bijnamen: Het oog en het dinosaurus ei.
Sassenpoort
Naast de Peperbus, hét symbool van Zwolle, werd de Sassenpoort aan het eind van de 14e eeuw gebouwd als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. Tegenwoordig behoort de Sassenpoort tot de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten en wordt het als klein museum gebruikt. De huidige Sassenpoort wijkt af van de oorspronkelijk gebouwde Sassenpoort. Tussen 1894 en 1897 werd de poort gerestaureerd: er werden dakkapellen en de spitse klokkentoren aangebracht.
Plantagekerk
De Plantagekerk is in 1874 gebouwd ter gelegenheid van de hereniging van de drie Christelijke afgescheiden gemeentes, die in Zwolle waren ontstaan. Het gebouw is daarmee de oudste nog bestaande gereformeerde kerk van Zwolle.
Oorlogsmonument
Het oorlogsmonument Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan alle Zwollenaren die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een ontwerp van Titus Leeser en werd op 5 mei 1950 onthuld. Het verbeeldt de mens die zich weer opricht na het ondergaan van veel leed. Het monument is gedeeltelijk omgeven door een lage muur die symbool staat voor weerstand.
Watertoren
De watertoren aan de Turfmarkt is gebouwd in 1892 naar een ontwerp van architect Jan Schotel. De watertoren heeft een hoogte van 36 meter en heeft een waterreservoir van 500 m3. In 1959 werd een meisje dodelijk getroffen door een vallende steen afkomstig van de watertoren. Hierna werd besloten de toren te omringen met een nieuwe mantel. Binnen de mantel staat de oorspronkelijke toren.
Almelo’s Kanaal
Het Almelo’s kanaal is in 1855 gegraven en was oorspronkelijk een trekvaart naar Almelo. Momenteel is het kanaal buiten Zwolle niet meer bevaarbaar. Aan de oostkant van het kanaal ziet u statige woningen aan het water, aan de westkant liggen woonschepen in alle soorten en maten en het stadspark de Wezelanden.
Theater de Spiegel
Theater de Spiegel werd in december 2006 geopend. Dit theater beschikt over een uniek technisch hoogstandje: een beweegbaar plafond. De theaterzaal kan hierdoor van akoestiek veranderen; dit is uniek in Nederland. Dankzij dit bewegende plafond heeft de stad nu eindelijk een theaterzaal waar zowel grote symfonische concerten als toneelvoorstellingen tot hun recht komen. ‘Hollands got talent’ is er ook opgenomen. In December 2016 bestond de Spiegel 10 jaar.
In Theater de Spiegel is tevens een van onze partners gevestigd: restaurant Koperen Kees. Koperen Kees was de bijnaam van een rijksambtenaar die de maten van alle toneelvloeren in het land opnam. Hij gebruikte daarbij een koperen plaatje om het midden van het toneel te markeren: de Koperen Kees. De vastgestelde maten werden opgenomen in een naslagwerk voor theatergezelschappen, zodat deze wisten hoeveel ruimte ze voor hun optreden tot hun beschikking hadden. Tegenwoordig wordt het koperen plaatje nog altijd als ijkpunt gebruikt op de Nederlandse podia.
Pelserbrug
De Pelserbrug, waar ook de havenkantoren en de Broerenkerk zijn, is de vertrekplaats van schepen van Amsterdam. De Broerenkerk is gelegen achter Artez Boekhandel en is vanaf de boot te zien. Uitgeverij Waanders heeft in de Broerenkerk haar winkel gevestigd.
Café het Beugeltje
De toren waarin nu café het Beugeltje is gevestigd is de Wijndragerstoren. Dit is een verdedigingstoren uit de vijftiende eeuw, waarvan de muren meer dan een meter dik zijn. De naam dankt de toren aan het feit dat hier in de middeleeuwen het Gilde der Wijndragers gevestigd was. Het bekende mosterdmerk “de Wijndragers“ is in dit pand opgericht; nu maakt Café het Beugeltje gebruik van het pand.
Rode Torenplein
Sinds 2008 is het plein twee keer zo groot geworden door een deel van de stadsgracht te dempen. Hierdoor heeft de stad haar oorspronkelijke vorm terug gekregen. Het Rode Torenplein wordt momenteel met name gebruikt voor een aantal festivals verspreid over het jaar. Onder andere het IJsbeeldenfestival en de plek van de schaatsbaan. U ziet ook het Hopmanshuis bouwjaar 1663. Over het Rodetorenplein is achter het Hanzehotel de melkmarkt zichtbaar. De plek waar op vrijdagochtend en zaterdag de gehele dag de warenmarkt te vinden is.
Librije Hotel ‘Het Spinhuis’
Achter het monumentale Flevogebouw ligt het Librije Hotel ‘Het Spinhuis’. Dit gebouw dateert uit de achttiende eeuw en werd als vrouwengevangenis gebruikt. Na restauratie en herinrichting onder leiding van Jonnie en Thérèse Boer zijn in 2008 de deuren van Librije’s Hotel geopend. Het hotel beschikt over 19 luxe kamers en suites. De prijzen beginnen bij € 295,- per kamer, per nacht. Let wel: exclusief ontbijt! In het hotel bevindt zich het tweede Librije restaurant: Librije’s Zusje. Het Restaurant heeft 3 Michelin sterren en is ’s werelds 38 beste restaurant, ook hebben ze in het najaar van 2016 een prijs gekregen voor meest gastvrije restaurant van Europa.
De Peperbus
De Peperbus is een 75 meter hoge toren die hoort bij de Basiliek van Onze-Lieve-VrouwTenhemelopneming. De toren heet: “de Onze Lieve Vrouwe Toren”. De toren is gebouwd in 1463 en ze hebben er 19 jaar over gedaan om 80 meter hoogte te bereiken. In 1815 was er een brand door een blikseminslag in de spitse toren. In die tijd is het vervangen door een koepvorminge kap waarnaar de toren de bijnaam: De Peperbus kreeg. Omdat het vanaf dat moment op een peperbus leek.
De Peperbus is te beklimmen tot de eerste omgang die zich op 51 meter hoogte bevindt. Dit staat gelijk aan 265 traptreden. Van 2002 tot en met 2005 is de Peperbus grondig gerestaureerd, omdat er door de jaren heen veel bouwkundige gebreken aan de toren ontstonden. Op 2 november 2004 zijn er vier nieuwe klokken geplaatst in het carillon van de Peperbus waardoor het met 51 klokken één van de grootste carillons van Nederland is.